“空中书院”Airy Academy 上海证大(Zendai)集团有限公司总部办公室

3个月前

王善祥 见习设计师

上海市|上海城区 |建筑师

找Ta做项目 收藏设计师

工程名称:上海证大(Zendai)集团有限公司总部办公室

面积:870m2       坐落地点:上海市浦东新区      

合作设计单位: 上海同育建筑设计有限公司

设计:王善祥  赵辉     团队:袁振刚 龚双艳 饶明丽

结构设计:张国友           电气设计:马祥胜      

给排水:李亮              暖通:陈勇            

摄影:胡文杰

结构形式:原钢砼框架梁柱上加钢结构混凝土屋面,外围护墙体为轻质砌块,室内墙体为轻钢龙骨石膏板

主要材质:  乳胶漆、火山岩、花岗石、榆木、宣纸玻璃、亚麻地材、地毯、铝格栅

设计时间:2012年     竣工时间:2013年

Project name: The offices of Zendai Group Limited Company Headquarters

Total area:870m2  Location: Pudong new area

Designer: Wang Shanxiang, Zhaohui  assistant designers: Yuan Zhengang, Gong Shuangyan, Rao Mingyan

Structural designer: Zhang Guoyou,   Electrical designer: Ma Xiangsheng

Water supply and drainage designer: Li Liang

Heat and ventilation designer: Chen Yong

Photographer: Hu Wenjie

Structural style:Beam columns of the frames and rooms are reinforced concrete.  External wall consists of light building block and internal wall consist of the combination of lightgage steel joist and gypsum board.

Main materials:emulsion paint, volcanic rocks, granites, elms, glasses

with Chinese art paper in it, flax flooring, carpet, aluminum grating.

Design date:2012   Completion date:2013

 

 

项目座落于上海喜玛拉雅中心的顶层,建筑由日本的世界著名设计大师矶崎新设计,是中国名噪一时的先锋建筑,业主上海证大集团也是出名的热爱设计的公司。

This project is on the top floor of Shanghai Hymalyas Center, advanced building in China, gaining considerable fame at that time and this center is designed by world-renowned architect Mr. Arata Isozaki. Shanghai Zendai Group also has enthusiasm for design.

 

 

设计之初,设计师向业主确立了“空中书院”的概念立意。由于空间并不高大,把营造一间具有灵秀空间意境的、深藏在现代高层大厦顶层的书院做为目标。

At the beginning of design, designer put forward the idea of an airy academy. Because of the narrow space, the designers want to create a delicate academy with artistic imagery hiding deeply into the top floor of the modern high-rise building.

 

此项目也被称为“半建筑”,是因为建筑在建造时预先建了顶层的钢筋混凝土梁柱框架,没有建屋顶,而且墙体也仅有四面女儿墙的装饰幕墙,并没有保温处理和划分内部空间的墙体。此次设计就是在建好的框架基础上加盖屋顶和内部隔墙以完成建筑。但是,由于面积较大,开窗面积并不多,仅有两个立面能开窗,如何采光、通风,如何营造空间趣味等等,都是本次设计的要求。虽说现代建筑都有设备可以采光、通风,但尽量利用自然条件却是一种最为环保的选择。

This project is also called "semi-building" because the reinforced concrete frame of the top floor has already been built when building the high-rise building but it does not has roof. There is only parapet wall decorating curtain wall without the walls for keeping warm and dividing the internal space. The designers just need to complete the roof and internal partition. However, the room area is large and the window area is small with only two windows. Therefore, the design is to solve the problems of lighting, ventilating, creating space enjoyment and so on. Although many modern buildings have facilities for lighting and ventilating, it is more environmentally friendly to make use of natural condition.

首先,根据空间的整体布局,在800多平方的面积里留出了4个天井内院,使人无论走到哪一个空间都会看到天井。除了可以增加自然采光、通风的比例,还可以有些户外活动,也使空间增加了灵动的趣味,在院落窗前感知阴、晴、雨、露,更不同于仅仅是竖向的玻璃幕墙。通过天井的分隔,营造了类似于中国传统建筑“庭院深深深几许”的院落意向。预留的构造梁并不是很高,梁底仅有2700mm,完成吊顶、地面铺装后将会显得很低。

 Firstly, as to the overall layout of the space, there are four patios in 800m2 and you can see patios everywhere. Patios make people can enjoy more natural light and wind and people also can take outdoor activities here and the recreation of this place is improved. People can enjoy the cloudy sky, sunny day, rain, dew before the courtyard's windows rather than vertical glass curtain wall.The courtyard is separated by patios for realizing the traditional building concept," deep courtyard". The reserved beam is not very high and the beam bottom is 2700mm and is very low after completing suspended ceiling and floor decoration.

如果把空间高度向梁的上部发展,那样就会露出梁,梁的断面最大的高度800mm,宽度600,体量会显得非常大。经过分析,设计师制定如下策略:空间的高度并非需要绝对大,如果在关键部位有一定高度,体现出空间的韵律、节奏才是最重要的。建筑屋面本身就需要一定的排水坡度,在构造梁之上仍有很高的空间可以利用。于是,决定把大部分天花进行吊顶处理,仅在一些关键部位抬高了天花,抬高的重点空间室内天花做成了双坡屋顶的形式。

If we enlarge the height of the space, the upper beams will be exposed. Maximum height of the section of beams is 800mm and width is 600. So the volume is very large. After analyzing, the designers have developed the following strategies: we do not absolutely require a large space. If key positions reach a certain height, this design will reflect the rhythm of space. That is very important. Building roof itself needs some drainage slope and there is still very high space on the top of the constructive beam which can be utilized.Thus, we decide to decorate most ceilings and only raise ceiling in the key position. Key indoor spaces have the ceiling with double-pitch roof.

不过,每个项目都有遗憾!这一项目最大的遗憾就是家具配置由于一些原因业主方并没有让设计师参与,最终,家具的风格并没有达到一开始设计的要求,一定程度的影响了空间的灵秀氛围。员工区的隔断尤其过高,使该空间显得有些沉闷。其次,天井的铺装也没有按照设计的旧石板等采购材料,而是用所谓“仿旧”进行了替换,削弱了材料本身的韵味。绿植、雕塑小品等也没按设计来搭配,使天井院稍感单调。

However, each project has dissatisfaction! Unfortunately, the largest dissatisfaction is about furniture in that the owner does not allow designers to participate in picking furniture. Ultimately, the style of furniture does not meet the requirements of the original design and to a certain extent, damages the atmosphere of the space. The atmosphere of the space seems a bit dull with so many staff compartment. What’s more, patios are not decorated with old slabstones instead of stones which are not really old. This will weaken the charm originated from the material itself. Plants, sculptures and others are also not arranged based on the design. So the patio courtyard is little dull.

      



相关案例

上海卷烟厂电子烟

上海卷烟厂电子烟

YongKai 11个月前


  • 796
  • 0
  • 249
凤凰措——废弃村落的再生营造

凤凰措——废弃村落的再生营造

孔祥伟 3个月前


  • 1411
  • 0
  • 253
四川商务酒店装修公司|酒店装修需要注意的几个细节问题

四川商务酒店装修公司|酒店装修需要注意的几个细节问题

四川古兰装饰公司【官方】 7个月前


  • 391
  • 0
  • 187
贵州酒店设计-贵州松桃SXS精品酒店

贵州酒店设计-贵州松桃SXS精品酒店

成都 7个月前


  • 393
  • 0
  • 181
乐山精品酒店设计公司|莱美城市精品酒店

乐山精品酒店设计公司|莱美城市精品酒店

乐山 7个月前


  • 340
  • 0
  • 170
资阳酒店装修建造为什么需要设计师-水木源创

资阳酒店装修建造为什么需要设计师-水木源创

水木源创 6个月前


  • 357
  • 0
  • 155
德阳连锁酒店设计文化内涵有着什么样的作用-水木源创

德阳连锁酒店设计文化内涵有着什么样的作用-水木源创

水木源创 6个月前


  • 294
  • 0
  • 170
奥运村

奥运村

牟瑨森 6个月前


  • 329
  • 0
  • 144

留言板(0)


您好,登录后才可以留言!

关注微信公众号