上海陈心懋画室

2个月前

王善祥 LV1

上海市 |建筑师

找Ta做项目 收藏设计师

上海陈心懋画室                              

座落地点:上海市青浦区徐泾镇

建筑与室内设计:王善祥                       

参与设计:管鹏、岳勇飞、王善辉

结构设计:李春桥                  

结构类型:框架                            

用地面积:350平方米                                   

建筑面积:392平方米          

建筑占地面积:127平方米                       

设计时间:2005年~2007年                  

施工时间2006年~2008年                                

摄影:老猫  王善祥           

主要材质:钢砼  乳胶漆  竹胶板  旧木地板  竹篱  型钢  旧青砖

陈心懋为上海乃至全国当代著名画家。作品以多变的、独具特色的当代方式表达、延续着浓郁的中国文人精神。

画室位于上海市近郊一个村庄里,村里规划为每排东西向的行列,用地为南北长25M,东西宽14M,面积350平方米。规定建筑占地为11.5X11M,限高12M。与东西相邻建筑的间距为3M。

画室的功能自然是以作画为主,同时有收藏、展示功能。所以画室是一个小型美术馆,同时也是一个生产画作的小工厂,还有也是画家及其家人周末休憩的郊区住宅。三者的结合形成了建筑的性格。

为了最大限度的制造使用空间,方形是最佳选择,建筑体量可以做到最大化。方形的外观造成了建筑典型的现代主义特征,与村里的建筑形成极大反差。(村里大多数建筑已经与当地传统建筑文脉毫无关系)。

室内部分,一层画家进行大幅绘画的创作,于是层高定在了5M;二层以作品展示为主,同时安排了两间卧室和一间储藏间,作品展示的区域采用了低窗,为的是有更多的墙的展示作品;三层主要为画家进行小型作品的绘制,屋面采用了天窗,并有一个阳台和一间休息室。

小建筑在这个村里成了一个形状极度陌生、材质极度熟悉的结合体。

一天,一名心直口快的村民告诉画家:你这房子样子看上去很出跳,但是很难看!

  

Xinmao Chen's Atelier, Shanghai

Location:Xujing County, Qingpu District, Shanghai

Architectural and Interior Designer:Shanxiang Wang

Other Designers: Peng Guan, Yongfei Yue, Shanhui Wang

Building Structure designer:Chunqiao Li

Building Structure:frame construction

Site Area:350 square metres                           

Building Area:392 square metres         

Floor Area:127 square metres

Years of Design:from 2005 to 2007                 

Construction Period: from 2006 to 2008                         

Photographer:laomao  wangshanxiang           

Main building materials:reinforced concrete, latex paint, bamboo veneer, old wood flooring, bamboo panel, profiled bar, old grey brick


Xinmao Chen, is a famous artist in Shanghai or even China's contemporary art field who then shifted mainly to ink-wash and material works, carrying forward strong Chinese humanism in various, unique and modern ways.

Chen's atelier is located in a village in the suburban area of Shanghai which was purchased several years ago as a homestead with a 30-year land-use right. According to the plan of the village, buildings are in a row from east to west, each covering 350 square metres which is 25m from south to north and 14m from east to west. Besides, the prescribed building area is 11.5m multiplied by 11m and has a limit in height of 12m. The intervals between two buildings is 3m.        

Atelier is especially for artists to create paintings in large scales as well as collect and display their works. Three different functions----a small gallery, a painting workroom and a holiday resting place feature the architecture.

Square is the best option to make full use of space and maximize the architectural volume. The typical modernistic appearance of the building is in sharp contrast to other buildings. (Most buildings have nothing to do with traditional local style of architecture.)

In the interior part, the first floor is built to 5 metres high so that the artist can create large painting works. On the second floor, works are displayed. Low windows enable more display space. Two bedrooms and a storage are on second floor as well. The third floor is designed for small scale paintings. There is a balcony, a lounge, above which is a skylight.

Such a small building makes up an integration of extremely strange shapes and unduly familiar materials.

One day, a villager said frankly to the artist,' though outstanding, your house does look so ugly!'



相关案例

创克洛空气净化器

创克洛空气净化器

xuxutong 6个月前


  • 301
  • 0
  • 99
浩泽桌面饮水机

浩泽桌面饮水机

严兴谨 5个月前


  • 271
  • 0
  • 118
KREL婴儿秤设计

KREL婴儿秤设计

严兴谨 5个月前


  • 266
  • 0
  • 125
摇摇热保温杯A

摇摇热保温杯A

BibleT 4个月前


  • 351
  • 0
  • 110
测距仪设计

测距仪设计

xuspace 4个月前


  • 228
  • 0
  • 89
日照海景花园大酒店设计项目

日照海景花园大酒店设计项目

赛森设计 4个月前


  • 208
  • 0
  • 87
华理印记手账本设计

华理印记手账本设计

陈德芳 4个月前


  • 257
  • 0
  • 103
北京菩提谷山庄

北京菩提谷山庄

王善祥 3个月前


  • 1283
  • 0
  • 120

留言板(1)


您好,登录后才可以留言!

E1EC0ED83 · 2个月前

农民兄弟说得不错!

关注微信公众号